Description : Cafe, Bakery
Interior surface : 61.7 m²
Location : Samcheong-dong, Seoul
Date of completion : Oct, 2022
Photo : Uncannist


 
'décidé' is a French word meaning 'definite, distinct and clear', and is a bakery cafe selling French desserts. ‘décidé’, located between the alleys of Bukchon Hanok Village, would resemble the quiet emotion of the surrounding hanok, we intended to express it by reinterpreting it in a modern way.

Inspiration from the sharpness of a single stroke of ink drawn without hesitation on Hanji, the Korean traditional paper was connected to atypical elements in a neat design. First, the ivory tone color that forms the façade of the building is made of soft but rough textured stucco. Here, a smooth canopy of zinc metal and a column with a rough surface supporting it are bound together with a beam structure protruding from the inside and a low wall. This is a modern reassembly of elements of a hanok structure, such as rafters and inner and outer walls, and intends to show it in a form with a sense of mass. When you enter through the mass that came out like a gate, the glass door at the entrance is hung with a metal material that looks like it was made by a craftsman.

As with any building in the old alley, the site we first encountered bears traces of time. It was the walls and floors that were repeatedly demolished and built, low ceilings, and old pipes that were not in use from the upper floors. The non-demolition pipe that came down to the middle of the space was wrapped around and made into a pillar, and starting from this boundary, the interior layout began, dividing the seating, bar and kitchen. We thought about how to bring yang into this space, which can feel stuffy and gloomy. There must be a limit to the light that comes in through the window. Natural light is artificially expressed to create light shining down throughout the space and to show what is beyond the ceiling. We tried to create a sense of expansion in the space by blurring the boundary between the wall and the ceiling. Tone-on-tone colors are given to the overall formal form to create a neat composition, while adding shapes, textures, colors, and handicraft elements. Through such a simple arrangement, it increases the usability and at the same time gives a point to the mood with an atypical one.

The atmosphere inside the intended space to feel like a gallery. Each object has a role to catch people's attention like a work of art. These sculptures are placed carelessly on the floor, such as cream-colored smooth masses and standardized wooden masses, to calmly relax the atmosphere while holding the weight of the space. The overall space is composed of these heavy masses and the refined flow surrounding them.

It was intended to relieve the heaviness through a contrasting sculpture that rises between these low and heavy masses. Like a tree branch growing carelessly in nature, the form stretched out toward the sky gives a vertically extended sense of space through the subtly reflective ceiling surface. Just as moss and annual rings grow over time in nature, the metal surface was intended to get rusted and aged over time, trying to reveal its presence in the midst of refined things. As natural light from the sky falls from the ceiling through which the object is penetrated, the overall light falls and directs the gaze to the rear, allowing a sense of depth in a large, not high space. Just as a clear thing shines more when it is accompanied by a blur, the clear lines and weights in the quiet blur harmonize with the refined background. In this way, the boundaries of the artificial surroundings are blurred, forming a single harmony with the rising natural lines.

As clear strokes of ink are drawn on Hanji, hope ‘décidé’ to permeate Bukchon in a clear and quiet way.